Nieuws

Verslag NK Mars en Show Jeugdkorpsen 2023

Nadat de eerste deelnemers waren gearriveerd was het een gezellige drukte op het mooie sportpark.

Om even voor 12.00 uur werden de toeschouwers welkom geheten door Lady-speaker Grietina Bouma die, net als vorige week, het evenement op de haar bekende enthousiaste wijze presenteerde.

Om 12.00 uur marcheerde de Jeugdband Adest Musica uit Sassenheim op en presenteerde zich als eerste deelnemer voor de marswedstrijd. Zij legde het parcours keurig af.

Hierna was het de beurt aan de Jong Floraband uit Rijnsburg gevolgd door Jong DVS uit Katwijk.

Alle drie de deelnemers marcheerden geconcentreerd en het is fantastisch om te zien hoe de jeugdige muzikanten deze discipline benaderen en wat voor volwassen presentatie zij neerzetten.

Na het onderdeel Mars was er een korte pauze waarin het veld klaar gemaakt kon worden voor het onderdeel Show.

Tijdens deze pauze werd een optreden verzorgd door Jong Holland junioren uit Zwijndrecht die met hun jonge groep muzikanten een leuke show lieten zien. Het is goed om een dergelijke jonge groep muzikanten ervaring te laten opdoen en het is te hopen dat deze groep zich verder kan ontwikkelen en misschien volgend jaar kan uitkomen op dit onderdeel tijdens de NK.

Om 13.00 uur betrad Jong Beatrix uit Hilversum het veld en maakte zich op voor de eerste show van de middag. Het is mooi te zien dat deze groep niet alleen in aantal leden maar ook in kwaliteit is gegroeid sinds hun optreden op het NK vorig jaar in Dordrecht.

Hierna was het de beurt aan de Jeugd Rijnmondband uit Schiedam. De show en muziek van de Schiedammers stond helemaal in het teken van Disney en de bekende muziek werkte aanstekelijk op het publiek.

Nadat de jury klaar was met het beoordelen van het optreden betrad Jong Pasveer uit Leeuwarden het veld. Ook deze jonge groep bracht een aantrekkelijke show waarbij de Taiko drums en de tempowisselingen een grote rol spelen.

Uit Dordrecht kwam Jong Jubal het veld op. Zij brengen een show geheel in stijl van Drumcorps en namen het gehele veld in beslag en deden dit zeer enthousiast en geconcentreerd.

Weer een gehele andere show en muziekstijl werd op het veld gebracht door de Jong Floraband uit Rijnsburg. Ook deze jeugdige muzikanten leveren een volwassen prestatie waarbij de trombonist zich niet van de wijs liet brengen toen de schuif van de trombone tijdens de opmars op het veld viel.

Jong DVS uit Katwijk volgde de muzikanten uit Rijnsburg op. Deze grote groep jonge muzikanten laten niet alleen een volwassen showpresentatie zien; als je de ogen dicht doet en hun muziek hoort denk je dat een volwassen korps aan het werk is.

Als laatste deelnemer aan het onderdeel Show kwam Jong Advendo uit Sneek het veld op. In hun nieuwe zwart/witte uniformen legden ook zij een mooi showproduct op het warme veld.

Nu was het wachten op de  uitslag en de punten van de jury waarbij de spanning steeg.

Rond 16.00 uur marcheerden alle deelnemers weer het veld op muzikaal ondersteund door de muziek van Jong DVS. Nadat alle groepen op het veld stonden kon Grietina Bouma de uitslag bekend maken. Op het onderdeel Mars ging Jong Floraband met de titel Nederlands Kampioen terug naar Rijnsburg voor Jong DVS en Jeugdband Adest Musica.

Op het onderdeel Show behaalde Jong DVS ook zilver voor Jong Floraband die brons behaalde. Hier behaalde Jong Pasveer de titel Nederlands Kampioen.

Nadat alle deelnemers het warme veld hadden verlaten en de kampioenen hun feestje konden vieren, kon de leiding van alle deelnemende verenigingen napraten met de jury.

Het kernteam van de Doelgroep SMP kan terugkijken op een geslaagd evenement waarbij we een groot compliment willen geven aan alle deelnemers. Het was een warme klus om met een temperatuur van rond de 28 graden, in de volle zon, op een kunstgrasveld, in uniform een prestatie te moeten leveren. Dat dit laatste is gebeurd is duidelijk; iedere deelnemer kan tevreden terugkijken en trots zijn op wat zij hebben gepresteerd.

Door deze prestaties is het evenement een feest geworden van muziek en show voor de toeschouwers.

Een woord van dank is er aan S.V. Huizen als gastheer en de ‘helpende handen’ van Winterguard ‘De Pride’ uit Huizen die de organisatie van dit evenement op een bijzonder prettige manier mogelijk hebben gemaakt.

Ook worden Anja en Sjaak Derksen (CGN) en Marcel van Waveren bedankt voor hun hulp met het systeem CompetionSuite. Ook een woord van dank aan Cor Tjipjes (CGN) en Hans Tims (Tims Toms Percussion Products) die met hun stands aanwezig waren.

Lex Boon

Deel dit bericht