Nieuws

Vanuit Een Ander Perspectief

Vanuit Een Ander Perspectief het NK Mars en Show 2024

Solide optredens met mooie diversiteit in stijlen

Uiteraard had iedereen gehoopt op meer deelnemers op dit Nederlands Kampioenschap Mars en Show 2024 dat deze zaterdag 15 juni in Hasselt werd gehouden. Tegelijkertijd zijn we ook blij dat er korpsen zijn die een wedstrijd als een middel zien om zich verder te ontwikkelen. Uiteraard gaat het hier om een kampioenschap maar een veel gehoorde opmerking vanuit de deelnemers was dat de belangrijkste reden om mee te doen toch is om feedback op te halen en daarvan te leren. Te leren om op zowel muziek, als exercitie en ook op het gebied van show.

En dat de deelnemers wilden leren was te zien aan hun optredens. Alle deelnemers legden een optreden op de mat dat het publiek boeide en door de diverse stijlen was het voor het publiek een zeer gevarieerd programma. Het aanwezige publiek genoot met volle teugen van de programma’s en liet dit ook merken door het mooie applaus. Alle korpsen hadden veel aandacht besteed aan de optredens en het publiek was daardoor al winnaar.

Maar ook voor het juryteam was het smullen. Een zeer deskundig team op zowel de Mars- als de Showwedstrijd was zichtbaar geconcentreerd aan het werk, op het veld en de tribune, om de korpsen van kwalitatief goede feedback te voorzien waarmee de instructieteams weer verder kunnen bouwen aan de ontwikkeling van hun club. Ook genoten de juryleden zichtbaar van de optredens. Na de prijsuitreiking was dit ook in de nabespreking merkbaar waar alle instructieteams de tijd kregen om naast de ingesproken digitale feedback nog aanvullende vragen te stellen aan de juryleden. Direct na ieders optreden konden de instructeurs als via hun telefoon of tablet, naar de ingesproken commentaren luisteren. In de nabespreking konden ze daar verder op ingaan met de juryleden. Hier werd grote waarde aangehecht kijkende naar de mooie en geanimeerde gesprekken die werden gevoerd. Ook dit is een pluspunt van de manier waarop tegenwoordig de mars- en showwedstrijden worden georganiseerd en dit wordt ook hoog gewaardeerd door de instructieteams van de deelnemende korpsen. Naast het zeer leerzame aspect hiervan, wordt het hiermee ook duidelijk zichtbaar dat de instructie en jury het gezamenlijke belang zien van het met elkaar de sector te ontwikkelen. Een nabespreking verbindt en verheldert.

Mars – Championshipklasse

Als eerste kwam het Pasveerkorps uit Leeuwarden het veld op. Met een strak uitgevoerd programma zowel van muziek als ook de exercitie, lieten zij zien dat zij zeer serieus bezig zijn om zich op deze discipline verder te ontwikkelen. Vorig jaar zagen we hen voor het eerst sinds vele jaren in de Marswedstrijd terugkomen en dat is een echte verrijking voor de marssector. Zij prolongeerden de titel Nationaal Kampioen Mars – Championshipklasse.

Voluit heet de vereniging Christelijk Kamper Harmonie-, Tamboer, en Majorettekorps AMDG oftewel AMDG uit Kampen. We hebben dit gerenommeerde orkest al vele jaren gemist op de wedstrijden en nu waren ze weer terug. Met een zeer gevarieerde mars, die speciaal voor hun 100-jarige bestaan is geschreven, hoorden we vele stijlen terug. Het korps ziet zeer verzorgd uit en heeft een prachtige bezetting. Het is uniek om een korps met deze bezetting op straat te zien en op een marswedstrijd. Het korps liet een goede indruk achter en dit smaakt absoluut naar meer. Welkom terug AMDG!

Mars – Starklasse

Ook hier een titelverdediger namelijk het Tamboerkorps St. Cecilia uit Zegge. Met een strak uitgevoerd programma en met een zelfverzekerde uitstraling pakte dit korps opnieuw de titel in de Starklasse. Het korps laat duidelijk zien en horen dat ze de basis meer dan goed op orde hebben. We zijn benieuwd hoe deze club zich verder ontwikkelt. Van harte gefeliciteerd met opnieuw de titel Nederlands Kampioen Mars – Starklasse 2024!

Slagwerkgroep SDG uit Ommen hebben we nog veel langer niet meer gezien op de wedstrijdvelden. Uiteraard kennen we deze vereniging als een subliem concertslagwerkensemble binnen het circuit van de podiumwedstrijden, dus velen waren nieuwsgierig hoe ze op een veld zouden presteren. Wat een mooie entree na al die jaren. Met een zeer gevarieerd programma lieten ze zien dat dit een slagwerkgroep is, die weet wat ze doen. Dit is een korps waar de komende jaren veel meer van hopen te zien en te horen op het wedstrijdveld.

Show – Championshipklasse

Het Pasveerkorps bracht naar nieuwste show Two-Four op het veld in Hasselt. En wat een mooi programma. De leden werkten zeer geconcentreerd en de vele wisselingen in tempo maakte indruk. Enerzijds typisch Pasveer maar toch weer anders. Je moet het live gezien hebben om hier een goed beeld bij te hebben. Best een prestatie om in een relatief korte tijd zowel een marsoptreden te verzorgen EN een showoptreden op dit NK. Dat kan alleen maar als je leden goed getraind zijn, nou dat is wat we zeker kunnen vaststellen. Van harte gefeliciteerd met het behalen van de titel Nationaal Kampioen Show Championshipklasse 2024.

De weersomstandig waren prima tot aan de prijsuitreiking. Alle korpsen hebben hun optredens kunnen doen terwijl het droog maar de prijsuitreiking compenseerde dit. De regen kwam met bakken uit de regen toen de korpsen net allemaal op het veld stonden. In de stromende regen werd door de geweldige lady speaker Grietina Bouma alle korpsen een hart onder de riem gestoken en de scores bekend gemaakt waarna de kampioensvlaggen door SMP voorzitter Lex Boon werden uitgereikt.

Het NK Mars en Show 2024 ligt weer achter ons. De korpsen hebben geweldige optredens verzorgd en de instructieteams hebben veel waardevolle input gekregen om hun programma’s verder te ontwikkelen. We hopen dat meer korpsen de meerwaarde willen gaan ervaren door mee te doen aan de wedstrijden van SMP. Ook vandaag merkten we dat er nog veel beelden vanuit vroeger in de hoofden van instructeurs en leden van de korpsen zitten. De huidige wedstrijdvorm staan helemaal in het teken van leren en ontwikkelen. Met dat doel is het huidige jurysysteem ontworpen en niet op afrekenen of veroordelen. Zowel de deelnemers en jury hebben hiermee een gezamenlijke missie. Want dat is waar het om draait: het bijdragen aan een verdere ontwikkeling van ieder korps en daarmee ook aan de hele sector. Dat is zeker gelukt en daarmee was iedereen die deelnam en aanwezig was, een winnaar!

Deel dit bericht