Nieuws

SMP Verschenen Congres artikelen

Onderstaande artikelen zijn verschenen in volgorde van plaatsing

SMP Speciaal JeugdkorpsenCongres voor en door jeugdkorpsen!

Op het komende SMP congres zal de jeugd een prominente plaats innemen. Als onderdeel van dit belangrijkste congres voor de sectoren Show, Mars en Percussie zal het SMP JeugdkorpsenCongres 2023 plaatsvinden speciaal voor de jeugdkorpsen. Doel is om met elkaar van gedachten te wisselen hoe we als sector en de KNMO, de jeugdkorpsen beter kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling.  Een bloeiende jeugd is belangrijk voor een gezonde mars- en showsector. In de afgelopen jaren is er best veel aandacht geweest op de diverse congressen maar daarna was het weer snel stil. Het wordt tijd dat de jeugdkorpsen meer ondersteuning krijgen vindt de doelgroep SMP. Na gesprekken met diverse bestuurders van jeugdkorpsen bleek dat er behoefte is om met elkaar te praten over de toekomst en wat er nodig is om deze toekomst veilig te stellen en daarom dit SMP JeugdkorpsenCongres 2023.

Dit minicongres wordt geleid door diverse bestuurders van jeugdkorpsen met als coördinator Bas Hut, voorzitter van de Stichting Pasveerkorpsen waar Jong Pasveer deel van uit maakt. De onderwerpen die op het menu staan variëren van jeugdtaptoes tot opleiding tot en met landelijke ontwikkeling en ondersteuning. Echt een breed palet van onderwerpen en daarom dat de doelgroep SMP hier graag de ruimte op haar jaarlijkse Congres voor vrij maakt.

Jaap van Waveren (lid Kernteam SMP-technische zaken): “we hopen dat vele jeugdkorpsen uit de SMP-sector naar dit speciale jeugdcongres komen. Wij als doelgroep kunnen van alles bedenken maar dat is niet goed. Het moet uit de korpsen zelf komen en als er hulp nodig is dan kunnen wij daar wellicht een rol in spelen. Samen met de korpsen willen we een groeiende en b(l)oeiende toekomst creëren en dat kan alleen maar samen”.

Dit SMP JeugdkorpsenCongres 2023 maakt onderdeel uit van een breed programma. Lees op de site van de doelgroep SMP alles over dit congres.

Oktober 18 2023

SMP Congres welke onderwerpen

Ook dit najaar zal de doelgroep SMP haar jaarlijkse congres organiseren. Het programma is weer een mooie mix van workshops, discussierondes en gesprekken voor en tussen met name kader en bestuurders van Mars- en Showbands, drumbands en concertante slagwerkgroepen. Ook het kernteam van de doelgroep SMP (zeg maar het bestuur) is voltallig aanwezig. Het SMP congres is al meer dan 25 jaar HET moment in het jaar dat instructeurs, bestuurders van verenigingen, juryleden, commissieleden en andere geïnteresseerde organisaties, bij elkaar komen om kennis te delen, thema’s te bespreken, uitleg te krijgen over ontwikkelingen en vooral om met elkaar weer even bij te praten in een informele sfeer waar je even meer tijd hebt dan die paar minuten op een taptoe of ander evenement waar je elkaar min of meer per ongeluk tegenkomt.  Het is het moment waarop iedereen weer even de klokken gelijk zet en ideeën met elkaar uitwisselt.

Wat staat er o.a. op het programma van het SMP Congres 2023

•Themabijeenkomst voor jeugdkorpsen over zichtbaarheid in de sector

•Rondetafelgesprek voor bestuurders en organisaties over actuele thema’s zoals een hitteprotocol voor verenigingen en evenementen

•Verdiepende technische sessies over de reglementering Mars en Show

•Lesmethodes voor Music Unlimitedgroepen(groepen met leden met een beperking)

•Seizoenprogramma SMP 2023-2024

•Een informatiemarkt

Via de speciale congrespagina kun je meer lezen over iedere sessie. Daar kun je je ook inschrijven voor het congres. De toegang is gratis.

September 22 2023

SMP Congres 2023 in teken van Fundamentals

De doelgroep Show Mars en Percussie van de KNMO zet haar jaarlijkse congres in het teken van de basiselementen voor een sterke sector. Binnenkort start de inschrijving voor dit jaarlijks terugkerende evenement voor iedereen die actief is binnen de sectoren SMP. Dit is het belangrijkste kennis- en netwerkevenement voor en van de sector en doelgroep SMP van de KNMO. Gedurende de hele dag is ook mogelijkheid tot het maken van een praatje op de SMP.

Zo gaat een aantal sessies over de jeugd binnen de sector. De doelgroep SMP wil meer aandacht geven en vragen voor de jeugdkorpsen binnen haar sector. De jeugd is van groot belang voor de verenigingen dus thema’s als Boeien en Binden, hoe maken we de sector aantrekkelijk voor jeugd, speciale evenementen voor jeugd en nog veel meer komt langs. Dit congres twee parallelsessies die helemaal voor jeugdkorpsen is bedoeld. Van instructeur tot en met bestuursleden faciliteren we om met elkaar in gesprek te gaan en het doel is om de doelgroep SMP een advies te geven over hoe we de jeugd als toekomst kunnen borgen.

Twee jaar na Corona merken we op de taptoes, wedstrijden maar ook daarbuiten dat het ontwerpen en uitvoeren van een mars of showprogramma steeds meer een uitdaging wordt. Vele verenigingen mijden de wedstrijden. Op het congres wordt er een aantal sessies aangeboden over de basiselementen van een mars en showprogramma. Dit wordt behandeld aan de hand van de onderdelen die op wedstrijden de revue passeren dus muziek, visueel en effect. Wat zijn de elementen hiervan en hoe kun je ze inzetten om je leden verder te ontwikkelen en daarmee je programma meer mogelijkheden te geven. Hoe vertaal je bepaalde wedstrijdcriteria naar je lesprogramma of je repetities.  Deze sessies zijn uiteraard voor arrangeurs, choreografen, instructeurs en sectieleiders van mars- en showkorpsen. Dit vormt de basis van de kwaliteit van de vereniging en daarmee dus ook van de mars- en showproducten.

Voor de concertslagwerkensembles zal er gesproken worden over de verdere ontwikkelingen. Een van de vragen is of General Effect moet worden ingevoerd binnen het jurysysteem. Deskundigen gaan hiermee aan de slag.

Afgelopen voorjaar en zomer hebben we te maken gehad met hitte. Dit leidt tot de vraag of een hitteprotocol voor de mars- en showsector noodzakelijk is. Wat moeten we regelen op de taptoes en evenementen. Het congres faciliteert het gesprek over de mars- en showkorpsen vinden dat nodig is om optredens verantwoord te kunnen doen. De doelgroep SMP wil streven naar een sector waar de optredens ook veilig kunnen worden uitgevoerd.

Door Samenwerking Groot (DSG) , de naam zegt het al, deze gloednieuwe drum- en showfanfare komt haar verhaal vertellen. Hoe is deze fusie tot stand gekomen? wat zijn de leerpunten geweest. Echt een mooi en leerzaam verhaal.

Er zijn al meer dan dertig verenigingen die een zogenaamd ‘Unlimited’ of G-onderdeel hebben. Dus inclusiviteit heeft een plek gekregen in onze sector. Nu die eerste stappen zijn gezet wordt het tijd om de basis verder te verbreden. Welke lesmethoden zijn er? Het SMP Congres laat de ervaringsdeskundigen aan het woord en nemen geïnteresseerden mee in de wereld van mogelijke lesmethodieken. Daarnaast ook ruimte om kennis met elkaar te delen. Uiteindelijk blijft het congres dat toch als belangrijkste functie hebben; het uitwisselen van kennis met elkaar. We hopen dan ook vele groepen hier weer te mogen ontmoeten.

Na een hele dag met elkaar in gesprek zijn over de inhoud is het dan aan het eind tijd voor ontspanning en dan onder het genot van een hapje en drankje lekker napraten en netwerken. Dit is mogelijk tijdens de SMP-Netwerkborrel die aansluitend plaatsvindt.

Augustus 2023

Deel dit bericht