Nieuws

NK 22 juni 2024: De jeugd liet ons de toekomst zien

Wat een geweldig NK Jeugd 2024 hebben we op 22 juni mogen beleven met maar liefst dertien jeugdkorpsen uit heel Nederland die graag hun programma’s aan het publiek wilden laten zien. Vier jeugdbands deden buiten mededinging mee, maar wilden wel graag bij dit geweldige evenement voor de jeugd zijn. Het publiek heeft gesmuld van dit jeugdige enthousiasme. Dit belooft wat voor de toekomst van de mars- en showbands.

De volgende jeugdkorpsen deden dit keer buiten mededinging mee. Ze kregen van een deel van het juryteam wel een opname met tips en tricks maar geen score.
Trompetterkorps Jong Alkmaar beet de spits af en dat deden ze met verve. Met hun stijlvolle uniformen brachten ze mooi een marsprogramma in hun eigen mooie authentieke stijl. Goed werk lieten ze horen en de exercitie was heel netjes. Met de feedback van de jury is dit korps wel toe aan de volgende stap en dat is meedoen in competitie.

De Jong Van Limburg Stirumband uit Wezep bracht een show met de muziek van de Greatest Showman en dat kwam goed over. Slimme choreografie en arrangementen lieten zij dat zij de toekomst van VLS zeker stellen.

Jeugdkorps Jong Crescendo Opende bracht een show die stond als een huis. Met heerlijke muziek en strakke exercitie en figuren lieten zij zien dat ze heel goed in de competitie passen dus wellicht volgend jaar?

Als laatste korps dat buiten mededinging hun show bracht was Showkorps Jong Excelsior Delft. Wat een genot om die club te zien lopen en spelen met veel bekende muziek. Hier en daar zeker zenuwachtig, maar daar had de tamboer maître geen enkele moeite mee……en dat voor een jongen van vijf jaar…….dat is een geboren showman.

Dan de wedstrijdklassen.
Dat is natuurlijk heel spannend. Of je nu veel competitie hebt of weinig in je klasse, het is gewoon heel spannend voor de leden. Soms was het de vraag voor wie de spanning het grootste was voor de leden op het veld of voor de instructeurs aan de kant; wat een mooi gezicht. De wisselwerking tussen instructie en de jeugdleden op het veld is een bron van energie als je daarnaar kijkt dat is al een film waard.

Drum- en Marchingband Jong ViJos uit Bussum kwam het veld op en het was gelijk duidelijk dat ze dit serieus nemen. Met hele leuke muziek en een hele strakke uitvoering in het lopen waarbij vooral de techniek van de bochten opviel, lieten ze horen en zien waar zij al die maanden op geoefend hebben. Het resultaat mag er dan ook zijn: Nederlands Kampioen 2024 Mars Juniorklasse.

Het kidskorps van Showband Urk kwam het veld op en stal direct de harten van het publiek. Wat een energie stralen die uit en wat een bravoure. Je zag aan alles dat ze het geweldig vonden om voor het publiek te spelen en uiteraard ook voor hun broers en zussen van het Jeugdkorps dat in de Juniorklasse meedeed en hen luidkeels aanmoedigden. Zij mogen zich Nationaal Kampioen 2024 Show Kidsklasse noemen!

Dan de Juniorklasse Show.
Jong Holland Junioren uit Zwijndrecht bracht het circus naar Hoofddorp. De guard was goed op dreef en het korps laat een goede progressie zien. Als ze dit door zetten dan komen ze zeker nog veel verder.

Ook Jong Beatrix uit Hilversum kwam met een heel circus naar Hoofddorp. Met een vrolijke show compleet met clowns, acrobaten en slimme effecten namen zij het publiek mee naar een middagje circus. Leuk om te zien hoe je met een kleine bezetting toch leuke effecten kunt maken en de jongste leden hadden er zichtbaar plezier in.

Vorig jaar nog in de festivalklasse maakte Jeugdband Takostu uit Stiens de overstap naar de competitieklasse en wat een solide entree. De leden zijn goed getraind door het instructieteam en met dit solide optreden lieten zij zien en horen dat ze helemaal thuis horen in de Juniorklasse.

Dit gold zeker ook voor Jong Juliana uit Amersfoort. Met een mooie bezetting kwamen zij met veel energie het veld op en brachten hun show Millenials. Het slagwerk was erg op dreef vanmiddag en duwde de band naar grote hoogte. Die toekomst in Amersfoort zit wel snor. Mooi korps!

Onder veel gejuich kwam het Jeugdkorps van Showband Urk het veld op. Nu stonden hun jongere broers en zussen en uiteraard vaders, moeders, opa’s en oma’s de show luid toe te juichen. Een mooie strak uitgevoerde show met leuke visuele effecten lokte meermalen veel applaus uit. Showband Urk mag trots zijn op hun twee jeugdkorpsen!

Vanuit Dordrecht vulde Jong Jubal het veld met prachtige decors en veel kleur. Met hun ontdekkingstocht door de jungle werd het publiek getrakteerd op toffe geluidseffecten en een enorm gedreven uitvoering. De leden zijn fanatiek en gedreven om de beste te laten zien en te horen. Hier zit vele uren werk in en dat is goed te zien. Mooi product en best knap voor een jeugdkorps, complimenten!

Jong Advendo uit Sneek had ook een fanatieke supportersploeg bij zich. Een solide show liet zien dat alle secties goed opgeleid zijn. Er werd uitstekend gemusiceerd en zeker de color guard steelt in dit programma meermalen de show. Wat een geweldige uitstraling hebben de dames en ze zijn ook slim verwerkt in de choreografie. Eigenlijk heeft Jong Advendo geen zwakke secties en dat buiten ze slim uit in dit mooie product. In een spannende strijd kwamen zij als beste uit de bus en mogen zich een jaar lang Nationaal Kampioen Show 2024 Juniorklasse noemen, een topprestatie!

Het NK Jeugd mars en show 2024 was een succesvolle editie. De samenwerking met het MH&M festival is zeker geslaagd te noemen en zowel deelnemers als publiek kunnen terugkijken op een geweldige dag. De sfeer was fantastisch en tijdens de nabespreking met de jury was dit ook goed te merken. Vele goede adviezen werden gegeven en de instructieteams absorbeerden dit. Op dit evenement hebben we de toekomst gezien van de mars- en showbands van Nederland en dat ziet positief uit. Het evenement heeft zich bewezen als THE place to be als je als jeugdkorps je verder wilt ontwikkelen EN leuke dag tegelijk wilt hebben.

We kijken nu al uit naar de volgende editie van het NK Jeugd zaterdag 21 juni 2025.

Deel dit bericht