Uitslag NK Mars en Show 2023

Klik voor fotoverslag
Klik voor fotoverslag

Om 12.30 precies betrad St. Cecilia uit Zegge het veld en begon aan het marsparcours in de Starklasse. Na de woorden “start uw optreden” legde deze mooie slagwerkgroep het parcours af onder de kritische blikken van de jury.

Het onderdeel Mars werd hierna een strijd tussen diverse slagwerkgroepen want in de Championshipklasse kwamen Concordia uit Overdinkel, Drumband Hasselts Fanfare uit Hasselt en Excelsior uit Losser op het veld. Allen legden het parcours zeer geconcentreerd en gedisciplineerd af.

Ook in de championshipklasse op dit onderdeel kwam Pasveer uit Leeuwarden uit. Na de, over het algemeen kleinere slagwerkgroepen, is het een imposant gezicht om het grote korps uit Friesland het parcours te zien afleggen.

 

De deelnemers aan het onderdeel Mars hadden de keuze om het parcours af te leggen conform de tekening uit het Marsreglement van de KNMO of conform het WMC Marsreglement. De afmetingen en regels zijn identiek alleen kent het WMC reglement een ronde bocht aan het einde van het parcours terwijl het KNMO dit niet kent. Door het parcours slim op het veld uit te zetten konden beide varianten gelopen worden.

 

Na een korte pauze waarin het veld werd klaargemaakt voor de showoptredens kon om 14.30 uur DSG uit de gemeente Waadhoeke het veld betreden voor hun show in de Starklasse.

In deze klasse kwam hierna Beatrix uit Hilversum op het veld voor hun show. Het zijn twee heel verschillende korpsen en stijlen maar dat maakt het voor het publiek aantrekkelijk.

In de Championshipklasse was het hierna de beurt aan Jubal uit Dordrecht.

 

Hierna was het spannend om af te wachten hoe de punten uit gaan vallen; het blijft ten slotte een NK.

Het Kamper Trompetterkorps uit Kampen verzorgen een gastoptreden en bracht een aantrekkelijke en goed uitgevoerde show op het veld; deelname aan het NK had zeker ook zijn plaats gewest voor dit mooie korps uit de Hanzestad Kampen.

 

DSG speelde alle deelnemers het veld weer op en toen was het woord aan Grietina Bouma die de punten bekend maakte. Deze punten leiden natuurlijk tot een rangschikking en daardoor werd ook bekend wie zich Nederlands kampioen op het betreffende onderdeel mag noemen. De prijzen, medailles en de SMP kampioensvlag werden uitgereikt door Lex Boon, voorzitter van de doelgroep SMP.

Dat niet alleen de eerste plaats telt werd duidelijk doordat eigenlijk alle deelnemers zichtbaar (en soms hoorbaar) blij waren met hun scores. Door de opbouwende commentaren van de juryleden, die de deelnemers al snel na hun optreden konden beluisteren, kan gewerkt worden aan een verbetering van hun prestaties; iets dat ten goede komt aan de vereniging en door de kwaliteit van hun optredens ook aan het publiek. Hierdoor kent een evenement als dit alleen maar winnaars.

 

Het NK Mars en Show was een evenement met verschillende unieke aspecten.

Zo kon het NK na verschillende jaren van afwezigheid weer worden gehouden en dit biedt perspectief voor de komende jaren.

Dit jaar werd door de SMP en de jury voor het eerst gebruikt gemaakt van een digitaal jurysysteem zodat de deelnemers al heel snel na hun optreden de commentaren konden beluisteren en dit in de nabespreking met de jury konden doornemen.

 

Deelname van DSG op het onderdeel show is bijzonder omdat het hier een vereniging betreft die eigenlijk sinds januari 2023 bestaat; het is een samengaan van drie verenigingen onder de naam Door Samenwerking Groot (DSG) en het feit dat deze vereniging op het veld stond met een show is uniek. Het is ook een schoolvoorbeeld hoe er in de sector flexibel en ‘out of de box’ gedacht en gehandeld kan worden.

Ook een bijzonderheid was de aanwezigheid van Beatrix uit Hilversum die, na een afwezigheid van vele jaren, weer terug lijkt te komen op de velden.

 

Als laatste moet ook Pasveer uit Leeuwarden worden genoemd; zij traden voor het eerst in 26 jaar(!) weer aan voor een Marswedstrijd. Een initiatief van enkele leden inspireerde de leiding die samen met het korps in enkele weken tijd een prachtig marsparcours op het veld toonde. Dit initiatief en de training helpt Pasveer zeker bij de komende streetparades.

 

Terugkijkend op een geslaagd evenement moet een compliment worden gegeven aan alle deelnemers en hun leiding maar zeker ook aan voetbalvereniging Olympia’28 uit Hasselt die samen met de ‘helpende handen’ uit Klundert en omgeving de organisatie van dit evenement op een bijzonder prettige manier mogelijk hebben gemaakt.

Ook dank aan Anja en Sjaak Derksen (CGN) die ons hebben geholpen met het systeem CompetionSuite en de aanwezigheid van Cor Tjipjes (CGN), Hans Tims (Tims Toms Percussion Products) en Daan Cornelissen (Rudimental Drummers) die met hun stands aanwezig waren.

 

Recap van de NK Mars en Show in Hasselt 2023


KNMO Doelgroep Show, Mars en Percussie  - info@smp-nederland.nl