Topdocenten Show, Brass, Percussie, Visual, Dans/Movement en Colorguard komen naar Nederland! (vervolg)

In het weekend van 18 en 19 februari 2023 zullen de topdocenten in Nederland zijn om daar samen met Europese topdocenten waaronder Rob Balfoort en het juryteam van CGN een aantal geweldige clinics en masterclasses verzorgen. Er zullen clinics voor leden worden georganiseerd en masterclasses voor instructeurs/kader. Deze zullen allemaal plaatsvinden op zondag 19 februari in het Huis van Eemnes te Eemnes. De clinics richten zich op de gebieden, Choreografie, Dans/Movement, Programmering, Visual, Muziek, Brass, Percussie en Color Guard. 

 

Iedere vereniging die wil leren zou deze datum in zijn agenda moeten schrijven en met grote getale naar Eemnes moeten komen. Voor het kader zijn er hele interessante masterclasses en voor leden hebben we uitdagende clinics waarbij ze samen met kader en leden van andere verenigingen gaan leren en kennisdelen onder leiding van de topdocenten. 

 

Voor welke soort verenigingen is deze dag een must?

 • Show- en Marchingbands
 • Concertslagwerkensembles
 • Percussiegroepen
 • Twirlgroepen (Dance/Movement en choreografie/visual design)
 • Color Guardgroepen/Winter Guard
 • Indoor Percussion en Indoor Winds

 

Voor het kader zullen er masterclasses worden georganiseerd en daarbinnen richten we ons op:

 • Choreografen
 • Showinstructeurs
 • Programmasamenstellers
 • Blaasinstructeurs
 • Slagwerkinstructeurs
 • Movement en Dansdocenten

 

Voor de leden komen er clinics op het gebied van:

 • Movement en Dans
 • Equipment (Vlag/Rifle)
 • Slagwerk 
 • Brass (Koper en hout)
 • Marching & Movement

 

Wie komen er?


Michael Gaines (VS)

Michael wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Hij is bekend geworden als de choreograaf van The Cavaliers drum & bugle corps die met zijn choreografieën maar liefst ZEVEN wereldkampioentitels wonnen in de periode 1998-2011. Op het gebied van Winter Guard heeft Michael vele wereldtitels gewonnen met o.a. The Pride of Cincinnati waar vanaf 1997 designer is. Hij is choreograaf van veelvoudig wereldkampioen Marching Band Carmel High Schoolband en van vele andere marching bands die ieder jaar in de top 12 eindigen in de USA. Ook binnen de twirlwereld heeft hij zijn sporen verdiend met o.a. veelvooudig wereldkampioen Aimachi uit Japan. Ook voor hun marching band heeft Michael de shows geschreven waarmee ze veelvoudig Japans kampioen zijn geworden maar ook internationaal vele kampioenstitels hebben behaald. Michael was jurylid Overall Effect tijdens het WMC 2022.

 

Hij zal clinics verzorgen op het gebied van Programma en Choreografie voor Showbands, Winter Guard, Indoor Percussion, Indoor Winds en Twirl.


Ron Hardin (VS)

Ron is choreograaf, instructeur, dirigent en jurylid. Hij schrijft voor vele Marchingbands waaronder een aantal top 12 winnaars en hij heeft diverse wereldtitels op zijn naam staan met Indoor Percussion Ensembles. Hij heeft de meeste waardering verdiend als visueel eindverantwoordelijke bij een aantal Top Drum Corps zoals The Blue Devils, The Santa Clara Vanguard en als laatste bij Carolina Crown waarmee hij diverse wereldtitels binnenhaalde. Hij was een van de brass spelers van Blast die vele optredens over de hele wereld verzorgden waaronder ook in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft het jurymanual Visual geschreven voor WGI voor Percussion en Indoor Winds. Ron is een veelgevraagd jurylid en clinician in de USA, Azie en Europa. Ron was jurylid Visual Ensemble op het WMC 2022 voor de showwedstrijden

 

Ron zal clinics geven op het gebied van Visual en Choreografie voor Showbands, Indoor Percussion en Indoor Winds.


Dr. Gifford Howarth (VS)

Giff Howarth is geen onbekende meer in Nederland. Naast dat hij meerdere keren op het WMC heeft gejureerd zowel in de Showwedstrijden heeft hij ook bij de laatste editie wederom voor de concertslagwerkensembles als jurylid opgetreden. Giff reist de hele wereld over als artiest en docent op het gebied van slagwerk. Als gastdocent heeft hij op conservatoria wereldwijd masterclasses gegeven en heeft hij optredens verzorgd. Hij is Associate Professor aan de Bloomburg University in Pennsylvania USA waar hij verantwoordelijk is onder andere de University Marching Band en de slagwerkensembles. Giff is vast jurylid voor WGI, Bands of America, DCI en CGN.

 

Giff zall clinics verzorgen over slagwerk voor de sector Concertslagwerkensembles en Indoor Percussion.


Nola Jones (VS)

Nola is een veelgevraagd dirigente en clinician op het gebied van muziek en show. Zij is verantwoordelijk geweest voor alle muziekprogramma’s in de stad Nashville en gaf daarmee indirect leiding aan 400 muziekdocenten. Nola jureert voor WGI, Bands of America en DCI en heeft in vele technische commissies gezeten van deze organisaties. Als clinician werkt ze met vele marching bands op het gebied van muziek ensemble op het veld en heeft ze vele clinics gegeven op de prestigieuze Midwest Band and Orchestra Clinic. Zij is bestuurslid geweest van vele symfonieorkesten. Nola was jurylid Music Ensemble op het WMC 2022 voor de Showwedstrijden.  

 

Nola zal clinics/masterclasses verzorgen op het gebied van muziek en effect voor Showband, Marchingband, Indoor Percussion en Indoor Winds.


George Oliviero (VS)

George is een van de grondleggers van het Visual vakgebied in de Verenigde Staten van Amerika voor zowel drumcorps als color guard. Hij heeft vele programma’s geschreven en gecoordineerd . Daarnaast heeft hij expert en jurylid meegeschreven aan de jurysystemen en is ook verantwoordelijk geweest voor juryteams bij WGI, Bands of America en DCI. George heeft malen gejureerd op het WMC. 

 

George zal clinics verzorgen voor het onderdeel Color Guard.


Hieu Nguyen (VS)

Hieu is begonnen als saxofoonspeler in de lokale marching band maar is daarna overgestapt op color guard. Hij heeft bij vele units gelopen waaronder de color guard van The Cadets. Hij heeft zijn dansopleiding gevolgd aan de Boston University en is getraind in ballet, moderne dan en hip hop. Hij schrijft voor diverse winter guards en color guards waaronder groepen in de hoogste regionen van de wereldranglijst. Hieu is een veelgevraagd jurylid en is daarnaast jurist. 

 

Hieu zal clinics geven voor Color Guard en Dans/Movement.


Rob Balfoort (NL) 

Rob Balfoort is in Nederland natuurlijk geen onbekende. Met humor en een gepaste directheid is hij in staat instructeurs te stimuleren anders naar hun rol te kijken. Tijdens zijn workshops met leden merk je al binnen 30 minuten een verbetering. Rob zal specifiek zich gaan richten op programmering voor kleinere blaasensembles of blaasensembles met incomplete bezettingen. Daarnaast onderwerpen als hoe je van een programma dat je binnen uitvoert in een paar minuten, dit kan ombouwen naar een showprogramma dat je buiten kunt uitvoeren tijdens een taptoe. Tevens zal hij ook een clinic voor blazers geven waarbij er gezamenlijk gemusiceerd zal worden.


Door de subsidie kunnen we de prijzen van iedere clinic laag houden en zullen we ook passpartouts aanbieden. De prijzen voor leden zullen liggen op € 15,00 per clinic en voor kader zullen die liggen op € 17,50.

 

Vanaf 9 januari is het mogelijk om in te schrijven voor deze dag!

 

Dit is mogelijk geworden doordat CGN en SMP hun krachten hebben gebundeld en financieel is dit mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds Cultuurparticipatie en het VSB Fonds waarvoor we hen ontzettend dankbaar voor zijn.


KNMO Doelgroep Show, Mars en Percussie  - info@smp-nederland.nl